Konst & slöjd runt Storsjön

Ord från våra deltagare

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo."
John Doe
Designer

Låt din kreativitet blomstra med kurser inom konst & slöjd

Under 14-22 juni kommer du kunna delta i mängder av olika kurser kring Storsjöns närområde. Pärla, garva, måla, fota, skulpturera och  mycket mer. Hitta kursen som väcker din kreativitet och nyfikenhet i sommar.

Kurser

Träskulptur på enkelt sätt

Vi provar på att skulptera i trä, du får låna handverktyg samt får tillgång till maskiner som du får hjälp att använda om du inte har tidigare vana. Det kommer att finnas fura och ek att prova på att jobba i. Du kommer att även kunna måla dina skulpturer, färger och penslar finns.

Vi håller till utomhus och under tak vid regn. I den stora röda ladan vid Härke Konstcentrum. Oömma kläder och eget fika tas med. Tre dagar, max 2 personer 1200 kr/ dag/ 6 timmar. 09-16.00.

Plats Härke Konstcentrum, Härkevägen 5, 83296 Frösön

Fiskskinnsgarvning med två traditionella metoder – fett och bark

Gör ett användbart skinn av lax! Du får vara med om hela processen från att skrapa skinnet via garvning till mjukgörningen.

De garvämnen vi använder är naturliga och inte skadliga för miljö eller människor. Garvmetoderna vi går igenom är användbara på fisk och de flesta däggdjursskinn.

Praktiska momenten blandas med teori och samtal. Arbetet sker för hand. 

I kursen ingår 2 laxskinn och de verktyg och materiel som behövs. Ta med egen lunch, fika ingår. Mikro, kylskåp osv finns.

Pris 3350kr
Plats Gårdsgarveriet, Näs-Ålsta 311, Fåker
Tider Onsdag och torsdag kl 9.00 – 16.00, fredag kl 9.00-12.30

Måla akvarell en sommareftermiddag

Du kan vara nybörjare eller ha målat länge. Vi möts där du är. Jag ska försöka lotsa dig framåt och vidare i ditt eget uttryck. Vi jobbar medströms, som det blir när du, vattnet och färgerna får rätt förutsättningar. Du får skräddarsydda uppgifter för att upptäcka dina möjligheter samt grundkunskap om akvarellens teknik och material.

Jag bjuder in dig till min lugna oas här i Rönnerdal. Vi jobbar i gästateljén med egen veranda. Mycket växtlighet och öppen vy mot dalen.

Vi börjar att ta en fika, det ingår. Ta gärna med något om du målat tidigare, antingen foto i telefonen eller original, det berättar lite om dig.

För att skräddarsy din kurs tar jag bara emot en eller två personer per tillfälle

Kurskostnad 1250 kr inkl moms för ett tillfälle. Är ni i sällskap, är två vänner så går den andra personen för halva priset, 1250 + 625 kr.

Datum och tid  
14 juni 13-16.00
15 juni kl 13-16.00
20 juni kl 13-16.00

Plats Rönnerdal, Österåsen 255, 836 93 Österåsen.

Önskar du ett evenemang där en större grupp vill testa att måla, så hör av dig.  

Skapa med återvunnet glas

Lär dig grunderna i fusion-glas, med kall- och varm-bearbetning, fusion och slumpning (formning). Materialet är glas som annars skulle ha slängts i återvinningen.

Använd det som finns i studion eller ta med en eget glas, kanske något du har minnen ifrån- omvandla champagneflaskan från 50-årsfesten till en fruktskål, gjut konstglas av en älskad men trasig glas-skål, gör dricksglas av kapade ölflaskor, smycken av den där vinflaskan med den fantastiska blåfärgen- fantasin sätter gränserna! 

Två pass som är två timmar långa där vi ser resultatet från dag 1 och färdigställer.

Tid
15 juni kl 10-12 och 16 juni kl 14-16
22 juni kl 10− 12 och 23 juni kl 14−16

Kurskostnad

1 deltagare 1900 kr inkl moms 
2 deltagare 2100 kr inkl moms (1050 kr/person)
3 deltagare 2350 kr inkl moms (750 kr/person)

Plats Studio Bergsgatan 29, Bergsgatan 29 a Frösön

Passar bäst för en till tre deltagare i sällskap. Maxantal 5 personer. Fika ingår.

Prova-på-blandteknik

I mötet mellan olika tekniker händer mycket spännande. Vi utgår ifrån ett fotografi monterat på t.ex. plywood eller duk och fortsätter med måleri och/eller teckning och objekt runtomkring fotografiet. Det är ett konkret och roligt sätt att lära sig både komposition och att blanda färg. 

Fika och basmaterial ingår. Ta med egna fotografier som vi kan utgå ifrån och eventuellt egna material som du vill ska vara del av det färdiga verket. Passar bäst för en till tre deltagare i sällskap. Maxantal 5.

Kurskostnad
1 deltagare 1900 kr inkl moms 
2 deltagare 2100 kr inkl moms (1050 kr/person)
3 deltagare 2350 kr inkl moms (750 kr/person)

Tid 15 juni kl 13-16.30
Plats Studio Bergsgatan 29, Bergsgatan 29 a Frösön

Ljudvandring kring Storsjön

Under 2 timmar utforskar vi omgivningarna kring Storsjön ljudmässigt. Inledning, ljudvandring, fika & prat.

Detta är en del av tvådagarskursen.  Du kan välja att delta endast i denna vandring.

Tid 15 juni kl 10-12
Pris 200 kr/person

Fotokurs

Vi utgår ifrån dina kunskaper och din utrustning har möjlighet att fotografera med med mina kameror. Det finns både digitala (Nikon) och analoga systemkameror (Nikon och Hasselblad) att låna samt fullt utrustad fotostudio med studioblixtar, stativ, bakgrunder och externa kamerablixtar. 

Vi pratar ihop oss innan vi ses om vad du önskar och förväntar dig, och jag tipsar gärna om litteratur och förberedelser. Om du vill fotografera analogt tillkommer kostnad för film och framkallning. Passar bäst för en till tre deltagare i sällskap. Maxantal 5. Fika ingår.


Kurskostnad
1 deltagare 1900 kr inkl moms 
2 deltagare 2100 kr inkl moms (1050 kr/person)
3 deltagare 2350 kr inkl moms (750 kr/person)

Plats Studio Bergsgatan 29, Bergsgatan 29 a Frösön
Datum och tid: 22 juni kl 10-12.30

Lyssnandet som kreativ skaparkraft!

En praktiskt inriktad tvådagarskurs med lyssnandet i centrum. En kurs där olika lyssnings-praktiker från Deep Listening blir utgångspunkt för konstnärligt skapande.

Ljudvandringar kring Storsjön och i staden inleder de båda dagarna. Därefter fortsätter vi processen tillsammans – provar i olika former och format på INSTITUTET (R). De små detaljerna rymmer det stora. 

Datum: 15-16 juni 2023, kl 10:00 – 17:00
Pris: 15-16/6 : 1 000 kr/person, grupp minst 4 personer

Ljudvandring i staden

Under 2 timmar utforskar vi staden Östersund ljudmässigt. Inledning, ljudvandring, fika & prat.

Detta är en del av tvådagarskursen.  Du kan välja att delta endast i denna vandring.

Tid 15 juni kl 10-12
Pris 200 kr/person

Fantasi i lera!

I den här kursen får du på ett kreativt och lekfullt sätt skapa något i lera, kanske blir det ett användbart föremål, kanske bara något vackert! Kursen passar både för dig som är helt obekant med att jobba med lera och dig som prövat på tidigare.

Vi börjar med att undersöka inspirationsmaterial som jag tagit fram och hittar en utgångspunkt för det vi ska göra. Sedan skissar vi en stund innan vi sätter igång. Leran får vara som ett blankt papper där vad som helst kan hända.

Tekniker som finns möjlighet att pröva på är handskulptering, bygga, ringla, kavla samt olika sätt att rita och måla på leran.

Kursen kommer att vara två pass under en helg för att hinna med att dekorera och eventuellt färgsätta det vi skapar. Vi kommer också att ses vid ytterligare ett tillfälle när leran är bränd.

Vi kommer att hålla till i min lilla ateljé där det finns utrymme för två kursdeltagare. Jag bjuder på fika, som vi förhoppningsvis kan ta utomhus! 

Tid 17 och 18 juni kl 13-16, båda dagarna.
Kostnad 1350 kr för två dagar inklusive material. 
Plats Min ateljé/verkstad i Trång. Närmare beskrivning fås vid anmälan.

Dekorationsmåleri

Vi går igenom och tittar på olika bildexempel på dekorationsmåleri, allmoge på möbler/föremål och i kyrkor. Med inspiration från det traditionella får du själv skapa och måla på olika övningsplattor. Jag handleder dig i penselteknik, färgkulörer och form. Skapa och skär fram dina egna schabloner för tryck på vägg, möbler och textil.

 Vi träffas vid två tillfällen 17-18 juni. Fyra timmar varje gång. Material ingår. Kurskostnad 2 200 kr inkl. fika och material. inkl moms.

Fika ingår som också följer mitt tema, hållbart och miljövänligt. Bra för både mage och själ.

Plats Litsnäset

Prova-På Pärla

Deltagaren får testa pärla, med att lära sig ett stygn/mönster samt pärla fritt. Under prova-på passet kommer du att lära dig “brick-stitch”; ett stygn/mönster som har otroliga möjligheter att skapa både platta smycken/verk eller mer tredimensionella föremål. Nål, tråd och pärlor ingår och du kommer att kunna ta hem det du skapar.

Efteråt, och om tiden tillåter, kommer du även kunna prova på Fritt Pärlarbete på ett gemensamt verk. Detta sätt att pärla är i samma anda som “fritt-broderi”, fast med pärlarbete istället, där man kan utforska olika sorters pärlor, hur man sammansätter dem de och ta hänsyn till deras olika egenskaper för att skapa en tredimensionell verk. Nål, tråd och pärlor ingår. Detta gemensamt verk kommer att fortsätta byggas på under övriga kurstillfällen under året. Med att följa på instagram kan du ser hur den tar form över tid. 

Att pärla tillsammans är en rolig och personlig upplevelse som blir ännu roligare med andra som man känner. Bjud gärna med en vän att delta också. 

Avgiften betalas på plats. OBS! Avbokning senast 24 timmar innan inbokat pass.

Kurskostnad 450kr/person/pass. Anmäl två eller flera och få 10% rabatt. Fika ingår. 
Antal deltagare max 6 per pass
Plats Bleckåsen 352

Datum 
Söndag den 18 juni, kl 13-15
Söndag den 18 juni, kl 16-18
Måndag den 19 juni, kl 18-20

Sy den snyggaste och mest originella fest-flugan i fiskskinn

Du syr en fluga av fiskskinn, handgarvat med traditionella metoder och helt naturliga ämnen, bark eller fett. I kursen ingår material till en fluga. 

Ta med en smörgås eller lunch om du vill ha, kaffe/te och kaka ingår. Mikro, kylskåp osv finns.

Pris 1150kr
Plats Gårdsgarveriet, Näs-Ålsta 311, Fåker
Tid Kl 10.00 – 15.30

Färg, form och fantasi!

Om du vill ha en ”kick-start” till eget skapande så prova min teknik. Vi arbetar med collage och måleri, även i kombination. Du kommer att få tips som hjälper dig att släppa kontrollen och låta färger och former vägleda ditt skapande. Vi kommer att måla, klippa och klistra.

Kursen är hemma i mitt kök, där jag själv skapar mitt. Hos mig får du se hur du kan skapa utrymme för kreativitet i en vanlig lägenhet. 

Jag står för material akrylfärg, liten canvas och tidskrifter för collage. Jag bjuder på fika.

Ta gärna med eget förkläde, skyddshandskar, egna penslar och sax. Max 3 deltagare.

Tid kl 13.00-17.00
Plats Mällbyvägen 43 K, Frösön
Kurskostnad 1150 kr med material. Tar du med eget material är priset 950 kr.

Akvarellkurs för den lilla gruppen

Vill du prova på akvarell eller vill du utveckla och förenkla ditt akvarellmåleri? Vi gör det i mindre grupp vid en underbar miljö nere vid Storsjöns vatten med Oviksfjällen i fonden. Här  finns mängder av inspiration för abstrakt- och naturmåleri och vi kommer måla helt kravlöst.

En akvarellfärg har inte enbart en färgnyans utan de bär också på fantastiska överraskningar när de blandas med vatten. Förenkla ditt måleri, experimentera och blanda färger från en begränsad palett. Vi kommer experimentera och blanda färger från en begränsad palett, 5-6 färger, och vi kommer jobba med hur vi kan ”lura hjärnan” på betraktaren samt jobba med ljus och skuggor. Kom med så ska jag visa dig hur man gör!  

I priset ingår det bästa av akvarellpapper samt akvarellfärg från tub. Målet för dagen är att du ska ha med dig en färdig målning hem samt mängder av inspiration för fortsatt måleri. Om det är bra väder så är vi ute och målar och vi använder vatten till våra målningar från sjön.

Kaffe och kaka ingår. Mikrovåg finns om du vill värma medhavd lunch. Vägen ner till ateljén är en skogsbilväg så kör förståndigt. 

Pris
Anmäl er tillsammans två och två och få 25% rabatt på ordinarie pris och betalar 975 sek/pers i stället för 1300 sek/pers. Max 4 personer. Är du ensam? Hör av dig om pris och för att se om det är kurser på gång och om platser finns. Allt material, vilket är av konstnärskvalitet, ingår i priset.  Penslar mm finns att låna av mig om du inte har själv. 

Datum och tid
20/6 2023 kl. 9.30-14.00
21/6 2023 kl. 9.30-14.00
22/6 2023 kl. 9.30-14.00

Plats Gullhögarna 120, 832 94 Orrviken

Mönstra och färga en sidensjal på naturligt vis

Kom och skapa din egen unika sidensjal med hjälp av växter. Naturen har en fantastisk förmåga att ge textilier färg och mönster där siden är extra tacksamt att jobba med.

Kom och skapa din egen unika sidensjal med hjälp av växter. Naturen har en fantastisk förmåga att ge textilier färg och mönster där siden är extra tacksamt att jobba med.

Workshopen är praktiskt inriktad. Jag visar dig hur du kan lägga ut blad, vika och rulla tyget för att få olika effekter. Du välja på ett par olika färger som bottenfärg på sjalen. Allt material är förberett för dig. På plats finns en liten miniutställning som visar olika botaniska tryck. Förutom sidensjalen och mindre provbitar i bomull får du en kort beskrivning av processen som gör att du själv kan söka mer kunskap och fortsätta hemma. 

I priset ingår en sidensjal 90×90 cm (eller två sjalar 45×45 cm), testbitar i bomull, färgämnen och växter samt fika. Extra sjalar finns att köpa för 225 kr styck om du vill göra flera. Välkommen till en kreativ och skön eftermiddag!

Datum 22 juni, 13-16.30 
Plats I min trädgård i Östersund. Vid regn är vi vid Studio Ljusberg, Prästgatan i Östersund.
Pris 950 kr per person. Anmäl er två till introduktionspriset 1500 kr för båda. 

Behöver du boka boende? 

Leopold Boutique Hotel mitt i hjärtat av Östersunds city erbjuder 15% rabatt på avbokningsbara priser som bokas via 063-22 333 eller boka@leopoldbb.com. Ange rabattkod LÄRKO.

Upptäck Leopold Boutique Hotel

Kursöverblick 14-22 Juni

Kurs Konstnär Plats Datum
Akvarellmåleri
Ulla Granqvist
Rönnerdal
14 Juni
Träskulptur på enkelt sätt
Anders Suneson
Frösön
14-16 Juni
Fiskskinnsgarvning
Inga Qvarfordt
Fåker
14-16 Juni
Skapa med återvunnet glas
Jenny Persson
Frösön
15 Juni
Akvarellmåleri
Ulla Granqvist
Rönnerdal
15 Juni
Prova-på blandteknik
Jenny Persson
Frösön
15 Juni
Ljudvandring
Institutet(R)_RRT
Östersund
15 Juni
Fotokurs
Jenny Persson
Frösön
15 Juni
Lyssnandet som kreativ skaparkraft
Östersund
Intistutet(R)_RRT
15-16 Juni
Ljudvandring i staden
Intistutet(R)_RRT
Östersund
16 Juni
Keramik
Sofie Nilsson
Trång
17 & 18 juni
Dekorationsmåleri
Anneli Edholm
Litsnäset
17-18 Juni
Prova-på Pärla
Lotten Jacy
Bleckåsen
18 Juni
Prova-på Pärla
Lotten Jacy
Bleckåsen
19 Juni
Sy fest-fluga i skinn
Inga Qvarfordt
Fåker
20 Juni
Färg, form och fantasi!
Anneli Kent
Frösön
20 Juni
Akvarellkurs
Marie Anderson
Orrviken
20 Juni
Akvarellkurs
Marie Anderson
Orrviken
21 Juni
Akvarellkurs
Marie Anderson
Orrviken
22 Juni
Färga sidensjal på naturligt vis
Alva Marlen Ljusberg
Östersund
22 Juni

Längtar du lika mycket som vi gör?

  • 00Dagar
  • 00Timmar
  • 00Minuter
  • 00Sekunder

Ord från våra deltagare

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo."
John Doe
Designer