Alva Marlen Ljusberg
Naturlig färgning och botaniskt tryck

Färga och mönstra med
blommor och blad

Ge gamla kläder och återbrukande textilier nytt liv.
Eller skapa unika inredningsdetaljer som harmonierar med naturen

Tekniken jag använder kallas botaniskt tryck och har sina rötter inom växtfärgning. Det finns oändliga möjligheter till variation och användningsområden.

Kursalternativ:

Med hjälp av blommor och blad för vi över mönster och färg till tyger som jag har förberett. På plats finns växtmaterial som jag har samlat. Du får en kort teoretisk bakgrund till processen så att du kan söka mer kunskap på egen hand eller gå en längre kurs. Jag visar och guidar dig genom de olika momenten som val av blad och olika sätt att vika, rulla och knyta textilen för att få olika effekter och bakgrundsfärger. Du gör det kreativa och roliga och med dig hem får du vackra textilier, kanske till ett klädesplagg, en inredningsdetalj eller till ett broderi. Vi håller till i min trädgård eller om vädret verkar bli grinigt så är vi inomhus i Studion. Kaffe och te med tilltugg ingår. Om du vill ha något lite mer matigt så tar du med dig. Övriga praktiska saker stämmer vi av inför workshopen. Detta ingår: Förberedda och betade vita bomullstyger, två olika tanniner och ”givartyger” som ger olika bakgrundsfärger och annat material och utrustning för botaniskt tryck. Vi håller på mellan kl 10 och 17 och tar den tid vi behöver för varje arbetsmoment och de pauser som var och en behöver. Vid anmälan bestämmer du om du även vill trycka på siden, som du då tar med eller köper av mig till självkostnadspris. Pris: Två personer 1800 kr per person inklusive moms. För tre personer 1500 kr per person och för fyra personer 1200 kr per person. Material 250 kr per person.

Välkommen in i min ateljé

Presentation

Alva Marlen Ljusberg

Samspelet med natur, färg, form och hållbarhet genom återbruk
vägleder mig när jag arbetar med botaniskt tryck.

Konst är för mig både något njutbart och ett sätt att presentera och belysa olika frågor. En kommunikation. Jag söker mig fram för att hitta olika uttryck och arbetssätt. Beroende på vad jag vill åstadkomma arbetar jag med olika tekniker och rör mig mellan hantverk, konst och design. Hela tiden med berättelsen i centrum. Botaniskt tryck är ett samspel med naturen och ett sätt att visa respekt för människor och natur. Färg och form direkt från naturen förs över till textilier eller papper med hjälp av värme, tanniner och metallsalter tillexempel alun. Att gå en skogspromenad och samla växtmaterial är en viktigt del av helheten. Sist men inte minst – hantverk och en konst är en glädje och njutning –- en viktig del av livet. Jag vill väldigt gärna dela med mig till dig av denna spännande teknik. Ta en liten titt på processen; https://www.youtube.com/watch?v=rMBcy3-qpl8

Anpassning och språk
Hör gärna av dig i förväg om du behöver någon anpassning på grund av nedsatt syn/hörsel, rörelse- eller kognitiv förmåga. Jag talar svenska/skandinaviska och engelska. Eftersom aktiviteten sker praktiskt så kan den fungera även dig som använder andra språk.

Övrigt
I Östersund med omnejd finns ett gott utbud av restauranger, mathantverk, natur och utflyktsmål. Har du något specialintresse eller söker alternativa aktiviteter för andra i sällskapet så hör av dig så försöker jag hjälpa till. Behöver du övernattning finns olika alternativ, allt från vandrarhem till hotell med t ex SPA.

Hitta hit
Vi håller till i trädgården hemma hos mig i Östersund, alldeles intill skogskanten med vandringsområden och hammock att vid behov pausa i. Till Östersund tar du dig med tåg, buss, cykel, bil och flyg. Jag kan hämta vid tåg, buss och flygplats.

Anmälan

Kontakta mig för anmälan eller frågor. 

Kontaktuppgifter

Alva Marlen Ljusberg

www.alvamarlen.se

Tel. 070-3444255
Epost: alva_marlen@icloud.com