Alva Marlen Ljusberg

Samspelet med natur, färg, form och hållbarhet genom återbruk vägleder mig när jag arbetar med botaniskt tryck. Konst är för mig både något njutbart och ett sätt att presentera och belysa olika frågor, en kommunikation. Efter ett långt yrkesliv med utredningar och projekt kände jag för ett tiotal år sedan att jag behövde andra uttrycksformer och arbetssätt. Sedan dess har jag gått konstskolor, kurser och workshops inom olika konstnärliga områden och praktiserat. Utifrån behov och sammanhang arbetar jag med olika tekniker inom hantverk, konst och design. Arbetar gärna i gränslandet mellan individ, samhälle och natur, bland annat i konstprojekt och konstutställningar som jag curerat och/eller medverkat i. Botaniskt tryck är också ett sätt för mig att manifestera respekten för kvinnor och barn som under usla villkor tillverkar våra textilier.

Botaniskt tryck på tyg – prova på eller workshop.
Botaniskt tryck är så fascinerande! Med hjälp av blommor och blad överförs färg och mönster till textilier eller papper. Det finns oändliga möjligheter till variation och användningsområden! Med denna teknik, med rötter inom växtfärgning, kan du t ex redesigna gamla kläder och ge dem nytt liv och förnya din garderob. Eller om du vill skapa unika inredningsdetaljer som harmonierar med naturen. Botaniskt tryck är också väldigt spännande och intressant att använda i textila konstverk eller på akvarellpapper.

Välkommen att höra av dig!

Välkommen in i min ateljé

Kursalternativ

Testa botaniskt tryck på 3 timmar

Med hjälp av blommor och blad för vi över mönster och färg till återbrukade vita tyger. Jag förbereder tygerna och samlar växtmaterialet. Du gör det kreativa och roliga. Med dig hem får du vackra textilier, kanske till ett klädesplagg, en inredningsdetalj eller till ett broderi. Vi håller till i min trädgård, i lä och under tak om så krävs. Kaffe och te med gluten- och laktosfritt tilltugg ingår. Detta ingår: förberett och betat tyg, två olika tanniner med ”givartyg” som ger olika bakgrundsfärg och annat material och utrustning för botaniskt tryck.

Pris: 950 kr per person inklusive material och moms. Två personer 1520 kr.

Workshop om 2 dagar

Du får lära dig hela processen kring botaniskt tryck med målet att själva kunna fortsätta utforska tekniken. Jag visar och guidar jag dig de olika momenten med förberedelser av tyget, t ex betning och vilket växtmaterial som är lämpligt. Du får lära dig hur själva överföringen av blommor och blad till textilierna går till och olika sätt att vika, rulla och knyta textilen för att få olika effekter och bakgrundsfärger. Vidare hur du i processen kan tänka kring design och en genomgång av vad du kan göra med de tryckta tygerna.

Vi håller till i min egen trädgård, i lä och under tak om så krävs. Vi tar de pauser du vill. Det finns en hammock och garn om du vill testa att brodera på ditt tryckta tyg.

Kaffe/te med tilltugg ingår. Lunch finns som valbart alternativ (kan fås utan gluten, laktosfritt och låghistamin). Allt ingår; bomullstyg, ingredienserna för betning av tyget, tre varianter av tanniner/färger, övrigt material och utrustning för botaniskt tryck. Jag tillhandahåller blad och blommor men du kan även ta med dig själva.

Du går hem med grundkunskap om botaniskt tryck, en sammanfattande pdf och ett antal botaniskt tryckta tyger. Tar du med dig en gammal T-shirt så visar jag dig hur du med blommor och blad kan förnya den med nya färger och mönster!

Pris: 3 250 kr per person inklusive material och moms. Två personer 5 200 kr.

Flexibelt upplägg

Är intresserad av ett annat upplägg så hör av dig så ger jag ett pris. Det går säkert att lösa!

Mer info

Anpassning och språk
Hör gärna av dig i förväg om du behöver någon anpassning på grund av nedsatt syn/hörsel, rörelse- eller kognitiv förmåga. Jag talar svenska/skandinaviska och engelska. Eftersom aktiviteten sker praktiskt så kan den fungera även dig som använder andra språk.

Övrigt
I Östersund med omnejd finns ett gott utbud av restauranger, mathantverk, natur och utflyktsmål. Har du något specialintresse eller söker alternativa aktiviteter för andra i sällskapet så hör av dig så försöker jag hjälpa till. Behöver du övernattning finns olika alternativ, allt från vandrarhem till hotell med t ex SPA.

Hitta hit
Vi håller till i trädgården hemma hos mig i Östersund, alldeles intill skogskanten med vandringsområden och hammock att vid behov pausa i. Till Östersund tar du dig med tåg, buss, cykel, bil och flyg. Jag kan hämta vid tåg, buss och flygplats.

Anmälan

Kontakta mig för anmälan eller frågor. 

Kontaktuppgifter

Alva Marlen Ljusberg

www.alvamarlen.se

Tel. 070-3444255
Epost: alva_marlen@icloud.com