Lär av konstnär

Inga Qvarfordt

Vill dina händer jobba
med trä eller skinn?

Naturnära gör vi det roliga, hållbara, användbara och fina.
Täljer i trä och garvar skinn.

Kursalternativ:

Med traditionella metoder får du lära dej att garva fiskskinn, vi använder bark- eller fettgarvning. Fiskskinn kan användas till att sy armband, en pung för viktiga saker eller varför inte en aftonväska. Två dagar med en vecka emellan, garvning är inte gjort i en handvändning, det behövs tid.
På urgammalt sätt bereder du, under handledning, en päls genom fettgarvning. Du gör hela processen från att skrapa skinnet via beredningen till mjukgörningen. Tid finns för teori, fika och samtal. Tre dagar tar det, först två 2 dagar i rad sen en dag efter en vecka. En hemuppgift har du också med dej inför den sista dagen. 1-2 pers
Kanske har du på egen hand börjat att garva/bereda och vill utbyta tankar, förfina dina metoder, få råd om knepiga frågor i din garvning/beredning? Vi ses i mitt gårdsgarveri, du har troligen med dej något projekt och vi jobbar tillsammans de antal timmar och gånger som vi gemensamt bestämmer.

Efter en kort vandring ser vi björkarna och väljer ut slöjdämnet. Vi på en stubbe och täljer medan kaffet kokar på elden. Kniv, yxa och såg är verktygen som används. När du far hem har du med dej t.ex en hängare, en blompinne, en järalöuspinn (sysslolös-pinne), eller kanske en dårfink (en fågel). Du har också med dej kunskap att fortsätta tälja där hemma. Passar både den utan vana och den med lite erfarenhet. Sommarhalvåret.

Här finns färska ämnen att välja mellan, tak över huvudet, och fler verktyg än vid lägerelden. Ditt görande kan resultera i en hängare, dårfink, sked, järalöuspinn (på svenska – sysslolös-pinne), eller vem vet vad. Fikar gör vi förstås och täjlkunskaper får du också med dej hem. Passar både den utan vana och den med lite erfarenhet. Året runt.

Välkommen in i min ateljé

Presentation

Inga Qvarfordt

Glädjen, nyfikenheten och göra det som uttrycker tillvaratagande och hållbarhet är min drivkraft.

Slöjd i många olika tekniker tillsammans med mina föräldrar från unga år har lagt grunderna för handens görande. I drygt 25 år har jag garvat skinn och berett päls. Har numer ett gesällbrev i garvaryrket, traditionella metoder, en av 6 i Sverige. Har hållit kurser hemma i garveriet och träverkstan under ett antal år. Varit anlitad som ledare för täljevent, är slöjdslöjdhandledare och har hållit i Slöjdklubb under ett par år. Hållit garvnignskurs i Norge. Hållit Workshop i täljning vid företagsevent och för kommunens räkning.

Jag jobbar mest med skinngarvning/pälsberedning, skinnsömnad och att hugga och tälja i trä. Nyfikenhet, glädje och behov tillsammans med viljan att göra är viktigt mig; göra det jag behöver, göra det som är kul, göra det som blir fint, göra det användbara, göra det som uttrycker tillvaratagande och hållbarhet. Råmaterial för mig som garvare är det som någon kanske kallar rester/avfall/skräp.

För att skapa i trä använder jag de träd som växer här i Näs och de väljs ut för att de kan ge material till många föremål med så lite svinn/ved som möjligt.

Bor i Fåker där jag har mitt gårdsgarveri och min snickarbod.

Täljhäng vid lägerelden eller i snickarboden/4 timmar
1 person 1500 kr
2 personer 2100 kr
3 personer 3150 kr

Fiskskinnsgarvning med anor/ Två dagar
1 person 3500 kr
2 personer 6500 kr
3 personer 9000 kr

Bered ett eget lammskinn att ta med hem/3 dagar
4500 kr per person

Handledning över en viss tid för den som redan prövat att garva
1-2 personer 500 kr/tim per person.

Anmälan

Kontakta mig för anmälan eller frågor. 

Kontaktuppgifter

Inga Qvarfordt
Ålsta Fåker

inga@gardsgarveriet.se 
070-259 15 11